Firarın bir yolu olmalı


Bob Dylan mı Jimi Hendrix mi? All Along the Watchtower’ı en iyi kim icra ediyor? İkisi birbirinden bu kadar farklı tarzı temsil eden iki efsanenin hayranları tartışadursun, biz şarkıya bakalım.

Dylan’a Nobel Edebiyat Ödülü kazandıran şairliğinin en rafine örneğidir All Along the Watchtower. Sanatçının 1967’de yayınlanan sekizinci albümü John Wesley Harding’te ilk defa yer alan parça joker (şakacı mı demeli?) ile hırsız karakterlerinin diyalogunu içeriyor. “Buradan” firarın bir yolu olması gerektiğini söylüyor joker hırsıza. Çok kafa karışıklığı olduğundan mütevellit huzur bulamadığını söylüyor. “İş adamları şarabımı içiyor, köylüler toprağımı deşiyor ancak hiçbiri kıymetini bilmiyor” diyor. Hırsız cevaben heyecana mahal yok deyip hayatı şaka zanneden çokları olduğunu söylüyor. “Senle ben çok şey yaşadık ama kaderimiz bu değil. Şimdi yanlış konuşmayalım zira geç oluyor,” deyiveriyor.

Bu diyalog hakkında Vietnam Savaşı’na karşı yazıldığından (ki sonra savaş karşıtlarının marşları arasına girmiştir) tutun da Dylan’ın Elvis ile hesaplaşması olduğuna kadar çeşit çeşit yorum mevcut. Naçizane en makul bulduğum yoruma göre Dylan; Hristiyan teolojisine atıfla, Hz. İsa ile aynı anda çarmıha gerilmiş olan hırsız arasında geçen bir konuşmayı hayal etmiş, bundan esinlenerek kaleme almış olsa gerek.

Başa dönersek, Hendrix ile Dylan sadece bir kere bir araya gelmişler. Parçanın ilk defa Hendrix’in söylediğini zannettirecek derecede kendisiyle özdeşleşen icrası, 2001’de Grammy Hall of Fame’e, 2004’te ise geçtiğimiz haftalarda bahsettiğimiz Rolling Stone'un “Tüm Zamanların En İyi 500 Şarkısı” listesine 47. sıradan girmiştir.

Hendrix’in icrası şuradan, Dylan’ın ise buradan dinlenebilir. Dylan hayranı olarak tarafımız belli. Peki siz hangisini beğendiniz? Twitter hesabımızı etiketleyerek paylaşınız sevgili okur.