Müziğinizi nasıl alırdınız?


Bu hafta başka bir mevzuya değinelim istedik. Müzik keşfetmek kadar nasıl keşfedildiği de merakımızı celbediyor.


Bu sayfalarda, yapılan işin özü gereği, dijital formatta paylaşıyoruz parçaları. Hemen herkesin kolayca erişimi için de sıklıkla Youtube’u tercih ediyoruz.


Yaşı yetenler bir dönem kasetlerin genel geçer medya olduğunu hatırlayacaklardır. CD ile dijital format hayatımıza girdiği halde kaset uzunca bir süre yine de hesaplı oluşuyla raflardaki yerini muhafaza etti. Analog dünyadan geldi kasetin beklemediği darbe. Hipsterlar sayesinde yeniden doğuş yaşayan plak ile birlikte kaset analog fiziki medya tarafında piyasadan silindi.


Karşı tarafta da durum farksız. Dijital devrim her devrim gibi kendi çocuğunu yedi. Önce MP3, akabinde müzik servisleri ile CD yavaş yavaş kaybolmaya, sadece meraklısı kitlenin yahut başta K-Pop hayranları olmak üzere sevdiği sanatçıyla “fiziki” bir medya (burada medyum gibi medya da arada, aracı olan manasında okunmalı) ile bağlanmak isteyenlerin tercihi haline geldi.


Müzik servisleri (Spotify, Apple Music, Tidal, Deezer, fizy vb.) başta gençler olmak üzere müzik müptelalarının imdadına yetişen, milyonlarca şarkılık kütüphaneleri ile hem keşfetmeyi hem erişimi kolaylaştıran araçlar. Bir CD’nin 30-40 TL’den başlayıp birkaç yüz TL düzeyine satıldığı zamanda aylık 5-10 TL karşılığında milyonlarca CD’ye erişmek, listeler yapmak, paylaşmak daha makul geliyor.


Sizler müziğinizi nasıl dinlemeyi tercih edersiniz? Hangi dijital platformlar favoriniz? Fiziki medyaya önem vermemizi ister miydiniz? Aşağıdaki tek soruluk twitter anketimize katılmanızı bekleriz sevgili okur.